Οδηγίες ψεκασμού σε ισχύΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΣΠΟΡΟΙ, ΦΥΤΑ
ΝΕΟΣ ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ
ΤΗΛ. 23820 51504
ΚΙΝ. 6936337254


ΝΕΟΣ ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ 4/2/2013
1η Γεωργική Προειδοποίηση
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΕΞΩΑΣΚΟ, ΚΟΡΥΝΕΟ, ΜΟΝΙΛΙΑ: (Απαραίτητος ψεκασμός)

Να γίνει ψεκασμός με Ζιραμ στις πρωιμανθείς ποικιλίες (Φρανσουαζ, Ριτς Μει, τζουν γκολ, κ.α.) από τις 15 του μηνός και μετά. Κατάλληλο στάδιο είναι το Β. Στην αρχή του φουσκώματος του βλαστοφόρου οφθαλμού. Προσοχή εάν διακριθούν πράσινες ακίδες («σκάσει» δηλαδή ο οφθαλμός στάδιο C) τότε είναι αργά για ψεκασμό και η αντιμετώπιση θα είναι δύσκολη έως αδύνατη. Αν αντιληφθείτε έντονο φούσκωμα των οφθαλμών νωρίτερα τότε πρέπει να προβούμε σε ψεκασμό.
Αν μετά τον ψεκασμό ακολουθήσει υγρός και ψυχρός καιρός τότε θα χρειαστεί επανάληψη του ψεκασμού. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών διακρίνεται διακοπή του ληθάργου, συνιστάται η προσοχή όλων των παραγωγών σε όλες τι ποικιλίες για να μην ξεπεράσουν το στάδιο Β.

ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ

ΚΟΡΥΝΕΟ, ΜΟΝΙΛΙΑ

1) Να γίνει ψεκασμός στο φούσκωμα των οφθαλμών με υδροξείδιο του χαλκού 2,5 κιλά/τόνο για την προστασία από το κορύνεο και τη μονίλια.
2) Να γίνει ψεκασμός στο ροζ μπουμπούκι με Καπτάν (1,5κιλά/τόνο) ή Θειράμ (2 κιλά/τόνο) για την προστασία του άνθους από την μονίλια.


Επανάληψη του ψεκασμού αν ακολουθήσουν ημέρες με έντονες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες από 10-20 βαθμούς κελσίου.

ΚΕΡΑΣΙΑ

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ, ΜΟΝΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΟΥΣ

Να γίνει ψεκασμός με υδροξείδιο του χαλκού 50% 2,5κιλά/τόνο αμέσως μετά το κλάδεμα για την πρόληψη μόλυνσης των πληγών. Μεγάλες τομές να καλύπτονται με ειδική πάστα προστασίας.

Να γίνει ψεκασμός στη λευκή κορυφή, με theiram (θειράμ) 2 κιλά/τόνο για την προστασία των ανθέων από την μονίλια. Επανάληψη μετά από βροχή ή στο τέλος της άνθησης.Διαβρέχουμε καλά τα δένδρα μας αποφεύγοντας όμως την μεγάλη απορροή.

Στο τέλος την διαδικασίας ξεπλένουμε 2-3 φορές το ψεκαστικό μηχάνημα.

Σάββας Παστόπουλος
Γεωπόνος MSc, Δενδροκόμος

Ο Καιρός